Skip to main content

Palju õnne, oled tark!

Mis värk see on tarkade naistega, kes ise oma tarkusest aru ei saa, end pidevalt ja põhjendamatult nii rumalana tunnevad, end alla suruvad ja valivad peitumiseni tagasihoidlikkuse tee? Kuigi vaja oleks just, et terve maailm, mitte ainult lähiringkond, saaks teada, kui palju tarkust ja analüüsioskust ning huvitavaid kogemusi neis on. Kuid kujunenud alaväärsus ning pidev enesekriitika ei lase silma paista, vaid sunnib leppima tagasihoidlikuma positsiooniga, jättes hinge kraapiva tunde, mis võimendub talumatuks iga kord, kui mõni julge, kuid palju rumalam, esile tükib ning saavutab sellega arvamusliidri seisuse. Sellist kujunenud liidrit kutsutakse siis igale poole arvama ning see muidku arvab kõikvõimalikel teemadel, ka nendel, millel kogemus ja teadmised puuduvad. Ja neil tarkadel naistel ei jää muud üle, kui imestada, kuidas rumalad nii enesekindlad on.

Meenub üks seik minevikust. See juhtus kuskil keskkooli ajal, kui isale kurtsin, kui lollina ma end koguaeg tunnen, tuues näiteid oma sisemistest dialoogidest tõe otsingutel, teemade lahkamisel ja teadmiste vajaka jäämisel. Mäletan, et isa õnnitles mind selle peale, et olen lõpuks ometi targaks saanud, sest ainult tark inimene saab aru, kui palju ta veel ei tea. Rumal inimene ju arvab alati, et on kõige targem.

Hiljuti vestlesin arvamusliidritest ja -lugudest naistega, keda hindan ja väga targaks pean. Minu suureks üllatuseks on nendel kõigil sama probleem, mis minul, oma nime alt arvamuste avaldamisega teemadel, milles ollakse pädevad. Negatiivne sisekõne matab kogu tahte, midagi arvata ning oma kogemusi jagada. Näiteks arvamusartiklit kirjutades on koguaeg tunne, et peaks ikka kõikvõimalikud küljed välja tooma, teadusartiklitest pärit seisukohtadega ilmestama, et ei oleks kuskilt kinni hakata ja kui ideaal ei peaks õnnestuma, siis ei ole üldse mõtet midagi kirjutada.

Siinkohal meenub üks Forbes'i kolumn, mida kirjutas kunagi just üks selline tubli naine, kes kõiki oma väiteid oskas teadusartiklitega põhjendada. Analüüsisime emaga kunagi seda ja too leidis, et halvemini ja igavamalt kirjutatud kolumni ei olegi olemas - täpselt selline pliiatsist välja imetud ja jube tark näida püüdev tekst. Mõtlen praegu, et arvatavasti häiris ka see, et kirjutaja pani end tahtlikult või tahtmatult lugejast kõrgemale, mistõttu ei suutnud enam teda kõnetada. Arvan, et üliperfektse arvamuse kirjutamine võib parimal juhul mõjuda ülipüüdlikult. Olulisem on ju ikkagi kirg teema vastu, ei ole vaja ilmtingimata upitada end tarkade meeste tsitaatidega.

Kokkuvõtteks otsustasime tarkade naiste keskis, et teeme enda kallal tööd ning üritame üksteist rohkem innustada ja väestada. Vanasõnade keeles siis: tagasihoidlikkus ei ole voorus ja julge hundi rind on rasvane.

Photo by Catherine McMahon on Unsplash



Comments

Birgot said…
Nii huvitavad mõtted. Nii väga oleks tahtnud sellises arutelus kaasa kuulda.
Sul on nii targad vanemad!!!
metteke said…
On tõesti! :)

Popular posts from this blog

Tina valamise saadused 2009. aastaks

Mina: 1) * merineitsi või tüdruk lehvitab kai pealt rätiga (erinevad maailmad; armastus ja lahkumine) * päkapikk või pikkade juustega peenike tüdruk 2) * sõrmkübar või läki-läki (hakkan käsitööd tegema) 3) * koer - (sõprus) * mees põlvitab lilledega * korall (reisimine) 4) * lumelaudur või suusataja * tantsija Emme: 1) * kaelkirjak ja merihobu * kaelakee või lint Hanna-Grete: 1) * lint ja kurikas 2) * pulmakellad * rase naine * kala * päkapikk

Pidu sinus eneses

Kui sul elus on vedanud ja sa oled noore mehena elanud Pariisis, siis jääb ta sinuga, kus sa ka oma ülejäänud elupäevad veedad, sest Pariisis on pidu sinus eneses. Ernest Hemingway ühele sõbrale, 1950 Pariisile ei tule iial lõppu, ja iga inimene, kes seal on elanud, meenutab teda omamoodi. Me pöördusime alati sinna tagasi, ükskõik, kes me olime, ükskõik, kuidas Pariis oli muutunud, ükskõik, kui raske või kui kerge sinna oli pääseda. Pariis oli alati seda väärt ja ta tasus sulle kõige eest, mida sa talle iganes andsid. Ent selline oli Pariis nendel ammustel päevadel, kui me olime väga vaesed ja väga õnnelikud. Pidu sinus eneses, Ernest Hemingway

drawing

/---/ If you took a bunch of kids and taught them to play the violin at the age of 4 or 5 after a couple of years some of them developed perfect pitch, and in all of those cases their brain structure had changed. /---/ I believe drawing changes the brain in the same way as the search to create the right note changes the brain of a violinist. Drawing also makes you attentive. It makes you pay attention to what you are looking at, which is not so easy. Photo by  Taru Huhkio  on  Unsplash Milton Glaser "10 things I've learned" http://miltonglaser.com/pages/milton/mg_index.html