Skip to main content

Kiil ja keemilised ained


merlin says: sa tead kuidas kiili saab sõita ?
ilusad tulevad alati roomates tagasi says: külg ees?
merlin says: irw
merlin says: koht...kiili
ilusad tulevad alati roomates tagasi says: :D
ilusad tulevad alati roomates tagasi says: ei

...........................................................................................................................................

KARM TÕDE - Ühel päeval saab armastus otsa.
Armastus kestab 30 kuud
JOHN HARLOW
The Sunday Times, London
eadlased kinnitavad, et armastuse pikkus on 30 kuud. Pärast seda peavad paarid tegema karmi valiku ­ ees ootab kas lahkuminek või harjumusest tingitud pikaldane rutiinne kooselu.
Sellised karmid tõdemused põhinevad New Yorgi osariigi Cornelli Ülikooli professori Cindy Hazani uurimusel. See hõlmas 5000 paariga peetud vestlusi ja meditsiinilisi uuringuid ning käsitles kokku 37 erinevat rahvuskultuuri. Romantika on lihtsalt idealism, mehed ja naised on omavahel bioloogiliselt ja vaimselt seotud vaid 18­30 kuud. See on just paras ajavahemik, et saaks kohtuda, tutvuda, ühtida ja tuua ilmale lapse. Pärast seda kaob igasugune evolutsiooniline vajadus kire klassikaliste märkide, peksleva südame ja higiste peopesade järele.
"On olemas selged tõendid, et seisund, mida me nimetame armastuseks, on tingitud sotsiaalse lävimise poolt vallandatud kemikaalide kokteilist meie ajudes," väidab Hazan.
Ainult vastastikuse suhtlemise algetapil on armunute verest võimalik leida kolme keemilist ühendit korraga. Need on dopamiin, fenüületüülamiin ja oksütotsiin. Kahjuks kujuneb ka kõige paadunumatel armunutel nende ainete vastu välja kõrgendatud taluvus, mistõttu nende mõju väheneb. "See on nagu annaks joodikule pitsi viina," seletab Hazan. "Mõju ei ole praktiliselt märgatav. Seetõttu muutuvad inimeste tunded paar aastat pärast armumist teineteise suhtes palju rahulikumaks."
"Selleks ajaks on inimesed kas lahku läinud või otsustanud, et koosolemine on ka niisama mõnus. Armastus muutub harjumuseks, eriti veel siis, kui on olemas ühised lapsed. Keemiliste ühendite koosmõju taastub vaid haruharva, hoolimata sellest, et paar saab rohkem lapsi. See aga ei ole enam tõeline armastus."

Inimesed, kellel kujuneb välja sõltuvus nende keemiliste ühendite suhtes, muutuvad kettarmunuteks. Näiteks nagu Henry VIII. Sellised inimesed on võib-olla tõeliselt armunud, aga võib-olla loovad hoopis nende kehas liikuvad armuühendid neile sellise tunde, kuid lõppkokkuvõttes on see ükskõik ­ tulemus on ju ikka sama mõnus.
Cornelli Ülikooli uuringud näitavad veel, et mehed armuvad naistest kiiremini ja et enamiku suhetest lõpetavad naised, kes ilmselt satuvad armastuse kokteilist vähem sõltuvusse.
Hazani tõdemus ärritab kindlasti paljusid igikestvasse armastusse uskujaid. Paljud meist nimelt õpivad ajapikku armuma ka siis, kui usuvad partnerit olevat endasse armunud.
"Armumine tekitab intensiivse tundepuhangu ja asetab silmadele klapid. Tänu sellele elame illusioonis, et valime ise oma partneri. Tegelikkus on kõige paremini teada hoopis loomaaia pidajatele. Parim vahend mistahes liiki loomade paaritamise tagamiseks on nende hoidmine ühes puuris," tõdeb Hazan.

Cornelli Ülikoolis viimase 2 aasta jooksul teostatud uuringute tulemusi toetab ka psühhiaater Dorothy Rowe. "Armastus on teatud mõttes psühhoosi taoline seisund, mis areneb välja siis, kui inimese sotsiaalses ümbruses on tühimik, mis vajab täitmist. Teismeliste hulgas on selline olukord eriti sage," väidab ta. Ja lisab: "Pärast kolme aastat võib armastus olla küll kustunud, kuid kui teine inimene sulle ikka veel meeldib, on see pikemas perspektiivis hoopis olulisem."

Armastuse kadumine võib toimuda ehmatava kiirusega. Äsja paljastas näiteks kinotäht Gwyneth Paltrow (Armunud Shakespeare, Ettevaatust uksed sulguvad) põhjuse, miks ta pärast kolm aastat kestnud suhet Brad Pitti maha jättis: "Olin niivõrd kindel, et Brad on minu elu armastus ja siis äkki ühel päeval ei tundunud asjad enam nii. Midagi ei juhtunud, aga mingi kõhklus tekkis. Ütlesin endale, et on parem olla koos seni kuni suhe on nauditav. Mõtetu on üritada venitada asja, mis teeb sind lõpuks tõeliselt õnnetuks."
Cheltenhami linnakesest pärit Claire Fisher (35) tundis sarnaselt. Oma suhet kommenteeris naine nii: "Ta oli nagu Gregori Peck ja mina olin hullunud hormoonide pundar. Kolisime idülsesse vanasse talumajja, kus roniroosid pärgasid ust ja äkki läks kõik nässu. Küsisin vaid, et kas ta oleks minuga koos juhul, kui ma sureksin ja läheksin taevasse. Ta vastas ei! Ja oligi kõik. Algas kõik nagu romantiline film ja lõppes nagu õudukas.
Ja ometi on olemas neid, kes suudavad ületada 30 kuu piiri. Jean Wormall (73) on abielus juba 54 aastat. Ta kohtus Billiga, kui too oli sõja ajal rindelt puhkusele tulnud ja nad said aasta pärast lapse. Tema sõnum on selline: "On päris mõistlik elada aastakene-kaks koos ja vaadata, kas kooselust saab asja, kuid ärge arvake, et kunagi hiljem õnnestub teil saavutada algusele sarnast armupurset. Kooselamise jaoks peate leidma ühise keele ja seda tunnet peaks võib-olla kirjeldama hoopis mingi teise sõnaga."
On palju meetodeid, kuidas kolmekümne kuu piir ületada, igal ühel oma. Mick Jaggeri ekskaasa Jerry Hall väitis kunagi nii: "Mehe hoidmiseks pead olema teenijanna elutoas, kokk köögis ja lõbutüdruk voodis." Ometi ei aidanud ka selle valemi järgimine Jaggerile mõjunud armukokteili võitmatu jõu vastu.

Comments

Popular posts from this blog

Tina valamise saadused 2009. aastaks

Mina: 1) * merineitsi või tüdruk lehvitab kai pealt rätiga (erinevad maailmad; armastus ja lahkumine) * päkapikk või pikkade juustega peenike tüdruk 2) * sõrmkübar või läki-läki (hakkan käsitööd tegema) 3) * koer - (sõprus) * mees põlvitab lilledega * korall (reisimine) 4) * lumelaudur või suusataja * tantsija Emme: 1) * kaelkirjak ja merihobu * kaelakee või lint Hanna-Grete: 1) * lint ja kurikas 2) * pulmakellad * rase naine * kala * päkapikk

Pidu sinus eneses

Kui sul elus on vedanud ja sa oled noore mehena elanud Pariisis, siis jääb ta sinuga, kus sa ka oma ülejäänud elupäevad veedad, sest Pariisis on pidu sinus eneses. Ernest Hemingway ühele sõbrale, 1950 Pariisile ei tule iial lõppu, ja iga inimene, kes seal on elanud, meenutab teda omamoodi. Me pöördusime alati sinna tagasi, ükskõik, kes me olime, ükskõik, kuidas Pariis oli muutunud, ükskõik, kui raske või kui kerge sinna oli pääseda. Pariis oli alati seda väärt ja ta tasus sulle kõige eest, mida sa talle iganes andsid. Ent selline oli Pariis nendel ammustel päevadel, kui me olime väga vaesed ja väga õnnelikud. Pidu sinus eneses, Ernest Hemingway

drawing

/---/ If you took a bunch of kids and taught them to play the violin at the age of 4 or 5 after a couple of years some of them developed perfect pitch, and in all of those cases their brain structure had changed. /---/ I believe drawing changes the brain in the same way as the search to create the right note changes the brain of a violinist. Drawing also makes you attentive. It makes you pay attention to what you are looking at, which is not so easy. Photo by  Taru Huhkio  on  Unsplash Milton Glaser "10 things I've learned" http://miltonglaser.com/pages/milton/mg_index.html